La Bruxelles, s-a desfasurat, aseara, prima si ultima dezbatere electorala intre principalii 5 candidati la sefia Comisiei Europene

Dezbaterea a fost transmisă în toate țările Uniunii Europene de peste 50 de posturi de televiziune și radio.

Principalele subiecte abordate la dezbaterea de aseară au fost economia, problemele băncilor, soluţii pentru situaţia din Ucraina şi nu în ultimul rând migraţia.

In ceea ce priveste Ucraina, cei cinci candidaţi au fost de acord că situaţia e gravă şi că există un risc real de război. Soluţii: fermitate, sancţiuni clare pentru cei apropiaţi preşedintelui Putin, alegeri corecte pe 25 mai şi asigurarea independenţei energetice faţă de Rusia.

O parte dintre candidaţi au criticat măsurile de austeritate luate până acum în majoritatea statelor membre, spunând ca ele ar fi trebuit sa fie dublate de investiţii şi de crearea de locuri de muncă.

Unul dintre subiectele importante de campanie, în state precum Marea Britanie şi Franţa, e vorba de migraţie, a generat discuţii aprinse. Soluţiile propuse s-au îndreptat către cauza migratiei, şi anume sărăcia din statele din care vin cei mai multi imigranţi.

Dezbaterea de aseară a celor cinci candidate la şefia Comisiei Europene e importantă în contextul în care alegerile europarlamentare de pe 25 mai sunt primele la care electoratul poate influenţa desemnarea viitorului preşedinte al comisiei. Până acum acesta era ales de şefii de state şi de guverne în urma unor tratative cu uşile închise.

De această dată trebuie să se ţină cont de rezultatul alegerilor. Noul preşedinte al Comisiei Europene îl va înlocui pe conservatorul portughez Hose Manuel Baroso, care ocupă aceasta funcţie de 10 ani.