L.Dragnea și ministrul Justiției, T. Toader – NU susţin graţierea pentru fapte de corupţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.

”Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm, pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun şi acum Guvernului, cum am spus şi domnului ministru al Justiţiei, doar legea graţierii nu rezolvă problema”, a firmat Liviu Dragnea, fiind întrebat de jurnalişti dacă susţine amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul legii graţierii.

La rândul său, ministrul justiției, Tudorel Toader, susține că – personal – nu e de acord cu grațierea pentru fapte de corupție, dar că va studia amendamentele propuse de senatorul Șerban Nicolae și va emite un punct de vedere oficial.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că „dacă vorbim riguros”, nu se graţiază corupţii, ci pedepsele pentru faptele de corupţie.

“Dacă vrem să vorbim riguros, nu se graţiază corupţii, se graţiază pedepsele pentru fapte de corupţie. Am aflat şi eu din presă de iniţiativa aceasta. Ministerul Justiţiei a dat aviz pe proiectul iniţial şi noi ne menţinem avizul dat la momentul respectiv. Înţeleg că este iniţiativa domnului senator Şerban Nicolae şi dânsul o va susţine”, a spus ministrul Justiţiei, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2016 a Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei a subliniat că nu există acţiune penală producătoare de prejudiciu fără acţiune civilă în recuperarea prejudiciului.

“Exclus, cum să nu se recupereze prejudiciul? Este o iniţiativa personală, nu-i a Ministerului Justiţiei, să o susţină dânsul”, a mai spus Tudorel Toader.

Totodată, preşedintele PSD a susţinut că ministrul Justiţiei trebuie să aibă o discuţie cu preşedintele CEDO.

”În acelaşi timp, trebuie împreună cu colegii din Guvern şi cu primul ministru să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei, care ţine şi de investiţii în infrastructura penintenciarelor”, a adăugat Dragnea.

El a subliniat că nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie.

”Deci, răspunsul meu este foarte simplu: eu nu susţin graţierea pentru fapte de corupţie şi, în acelaşi timp, nici nu cred că este o grabă foarte mare cu această lege, pentru că doar această lege nu rezolvă problema care a stat la baza începerii dezbaterilor legate de acest proiect”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă ceea ce declară el acum este punctul de vedere al PSD, având în vedere că Şerban Nicolae spune că nu s-a consultat cu partidul, liderul PSD a răspuns: ”Oricine poate depune amendamente. Eu cred că vor mai fi amendamente depuse de parlamentari, este dreptul lor. Oricum, este cale lungă până la decizia finală, vor fi dezbateri în comisii. Reiterez rugămintea căgtre ministrul Justiţiei să se implice în această dezbatere şi colegii mei din comisiile juridice să cheme la dezbateri Uniunea Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor, experţi de la Consiliul Europei, experţi de la Comisia de la Veneţia, pentru că este un subiect foarte important”.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre legea grațierii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, despre legea grațierii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS