Confidenţialitate

Kremlin: Acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră a încetat. Impactul asupra cotației grâului

Kremlinul a anunțat luni – 17 iulie 2023 – că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, scrie RIA Novosti – agenție rusească de presă, citată de The Guardian. Rusia a notificat oficial Turcia, Ucraina și ONU că se opune prelungirii acordului.

În 2022, ONU și Turcia au mediat înțelegerea prin care Ucraina putea transporta cereale pe cale maritimă, prin porturile din regiunea de sud.

Acordul mediat de ONU și Turcia a fost prelungit de mai multe ori și urma să expire luni – 17 iulie 2023. Moscova susţinea de mai multă vreme că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Pe parcursul anului trecut, datorită acestuia, au fost exportate peste 32 de milioane de tone de cereale ucrainene.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost încă implementată, aşa că efectele lor încetează”, a mai spus acesta.

Scopul acordului era să atenueze criza alimentară mondială, permițând exportul de cereale ucrainene în siguranță, într-o perioadă în care acestea erau blocate pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Ce impact are decizia Rusiei asupra cotației grâului

Cotația grâului a crescut după ce Kremlinul a anunțat că acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră va înceta.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%, scrie TASS.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Joe Biden, la finalul Summitului NATO de la Vilnius: Rusia are impresia greșită că poate supraviețui în fața Ucrainei | VIDEO