Confidenţialitate

Kovesi: Răspunsul la criza noului coronavirus deschide calea pentru corupţie

Într-un interviu acordat agenției Reuters, procurorul-şef european avertizează că “promisiunea unor sume vaste de ajutoare europene pentru ţările afectate de noul coronavirus şi diminuarea controlului asupra fondurilor vor duce, probabil, la o creştere a fraudelor şi corupţiei”.

Laura Codruţa Kovesi atenţionează că “deşi unele ţări din UE sunt renumite pentru criminalitatea organizată şi corupţie, este vorba de un fenomen generalizat în toate cele 27 de state membre ale UE”.

Fosta șefă Anticorupție din România estimează că, încă din prima zi de funcţionare a Parchetului European, care potrivit graficului actual ar urma să fie în luna noiembrie, instituția va primi spre investigare circa 3.000 de dosare din partea statelor comunitare.

Detaliile pachetului de stimulente UE pentru criza COVID-19 sunt încă dezbătute. Valoarea acestuia ar urma să ajungă la 2 trilioane de euro.

Organismul va avea în competență investigarea tuturor infracțiunilor la scară largă și transfrontalieră care implică bugetul UE, inclusiv frauda TVA, care este estimată la 64 miliarde de euro pe an.

„Dacă sunt mai multe fonduri și dacă există mai multă flexibilitate în modul de a le folosi, atunci, într-adevăr, anticipăm că vom avea mai mult de lucru”, a declarat Laura Kovesi, care a atras atenția asupra achiziţiilor directe.

Fără o licitaţie concurenţială, contractele pot fi încredințate unor rude sau prieteni, a spus eea.

Reuters amintește că procurorul și-a construit, de-a lungul timpului, imaginea de procuror neobosit în lupta cu corupție în România, țara sa de origine.

Parchetul European are un buget care permite o organigramă de puțin peste 32 de procurori, un număr absurd de mic dată fiind sfera responsabilităților, cu competență în 22 din 27 cele de state membre ale UE.

Potrivit Laurei Kovesi, de la debutul activității, Biroul se așteaptă să îi fie încredințate 3.000 de anchete.

„Grupurile criminale organizate sunt deosebit de puternice, anticipând și exploatând fiecăre oportunitate”, a conchis Laura Kovesi, preocupată de modul în care actuala criză va fi gestionată.