Kovesi: Prejudiciul in dosarul Microsoft, estimat la 60 mil. de euro

Este vorba despre ancheta privind mai multe softuri achizionate la suprapreț de trei ministere.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că procurorii urmează să stabilească modul în care această sumă a fost dată cu titlu de mită. Sunt urmărite mai multe modalităţi: fie banii au fost trimişi către conturi din străinătate, fie au fost viraţi în contul unor firme din ţară, fie au fost remişi în mod direct către reprezentanţi ai statului. Se încearcă verificarea unor tranzacţii în străinătate prin intermediul unor companii off-shore, tranzacţii la care statul român a avut acces limitat. Verificările se vor face prin intermediul unor comisii rogatorii, a mai spus procurorul-șef al DNA.

În acest dosar, anchetatorii fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită. Până acum, mai mulți oficiali din ministere au fost audiați.

Ancheta vizează mai multe contracte pentru care există suspiciuni că s-ar fi plătit mită de ordinul milioanelor de euro. Guvernul a semnat un contract cu Microsoft, prin care urma să cumpere software ieftin. În cele din urmă a închiriat aceleaşi produse, iar câştigurile au crescut în favoarea firmei care a intermediat afacerea.