Kovesi, EXCLUSIV : ”Când am constatat că faptele s-au prescris, am sesizat Inspecția judiciară”

Laura Codruța Kovesi: prima reacție după ce, în Dosarul MICROSOFT, cel mai mare de corupție, 7 miniștri inculpați au scăpat de acuzaţii pentru că faptele s-au prescris de câțiva ani.

Cum de procurorii nu și-au dat seama?

Laudra Codruța Kovesi, șefa DNA, a explicat, în urmă cu puțin timp, în exclusivitate pentru Europa FM că ”deși la momentul solicitării avizelor pentru începerea urmăririi penale faptele nu erau prescrise, procurorul care a instrumentat acest caz, a început urmărirea penală după ce s-a împlinit termenul de prescripție pentru o parte din miniștri. Cursul prescripției se întrerupe doar atunci când comunici un act uneia dintre părți. Iar procurorul de caz a făcut, în anumite situații, după împlinirea termenului de prescripție. Așa a calculat în acel moment. Cert este că atunci când un procuror face o asemenea greșeală,  nici un procuror șef nu poate să dispună nici o măsură împotriva lui, ci doar să sesizeze Inspecția Judiciară. Modul în care se calculează termenul de prescripție este responsabilitatea procurorului de caz. În momentul în care am văzut că procurorul a început urmărirea penală, după ce s-a împlinit termenul de prescripție,  eu am sesizat Inspecția judiciară. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Procurorul, când a calculat termenul de prescripție, a avut în vedere data efectuării plăților. Constractul s-a semnat în 2004, și s-au făcut plăți în 2009, adică după 5 ani. Între timp a intervenit schimbarea Codurilor Penale care au schimbat pedepsele. Astfel, și termenele de prescripție s-au calculat diferit. ICCJ a stabilit că interpretarea corectă  este ca termenul de prescripție să curgă de la data semnării contractelor, și nu de la data efectuării plății. De-abia în 2017 am avut o practică judiciară conturată pe modul cum se calculează termenele de prescripție” – a mai spus Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS