Kovesi: Dosarul lui Sorin Oprescu, deschis în urma unor plângeri de la persoane fizice

Procurorul șef al DNA intervine cu informații privind modul în care a fost reținut primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Laura Codruța Kovesi spune că edilul nu a fost prins în flagrant: a fost dus la DNA imediat după presupusa luare de mită.

Dosarul care-l vizează pe Sorin Oprescu a fost început în această primăvară, după ce două persoane fizice au depus plângeri.

Aceasta a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu sâmbătă nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunțător, ci de suspect, și se află în arest la domiciliu.

“Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informaţii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înşel la sfarşitul lunii martie. Dosarul a fost deschis ca urmare a acestor, altele decât persoana care în seara de 5 septembrie a oferit banii primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunţător, ci de suspect. El a fost propus cu măsura arestării la domiciliu ieri (marți -n.r.), măsură care a fost şi aprobată de instanţa de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu”, a afirmat procurorul șef al DNA, citat de Mediafax.

  Laura Codruța Kovesi a explicat că nu puteau fi făcute percheziții pe timp de noapte, pentru că legea nu o permite.

“Faţă de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedură Penală, el a fost citat de procurori imediat după comiterea infracţiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00. Având în vedere că sunt suspectate și alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a spus Kovesi.

 

Dosarul în care este implicat Sorin Oprescu a fost deschis în primăvară, după ce două persoane au depus plângeri împotriva acestuia. Totuși, cel care i-ar fi dat banii primarului capitalei nu este cel care l-a denunțat pe edil. Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunţători.

Primarul Captailei, Sorin Oprescu se află acum în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a primit mită 25 de mii de euro. El a negat acuzațiile procurorilor spunând că banii au fost luați cu împrumut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS