Confidenţialitate

Kovesi despre dosarul lui Vasile Blaga: Deși faptele sunt de acum 7 ani, nu întotdeauna știm ce se întâmplă în timp real

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat, vineri, în emisiunea Avocatul Diavoului de la Europa FM de ce dosarul în care Vasile Blaga a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență a fost deschis abia în 2016, în condițiile în care faptele au fost comise din 2009.

 

”Sunt situații în care deschidem anumite investigații și, mergând pe firul probelor, ajungem la contracte mai vechi”, spune Laura Codruța Kovesi.

Cristian Tudor Popescu a întrebat-o pe șefa DNA de ce a trebuit să treacă acești 7 ani pentru a prezenta mecanismul voturi-putere-bani-voturi în cazul Vasile Blaga, un mecanism care se regăsește și la alte partide.

„Eu vă răspund pentru ce întâmplă la DNA din 2013, pentru că de atunci conduc Direcția Națională Anticorupție. Unul dintre motive este că nu întotdeauna știi ce se întâmplă exact în timp real. S-ar putea ca acum , în timp ce noi vorbim, un șef de instituție publică să primească mită și noi să nu aflăm acest lucru, nici acum, nici peste două săptămâni, poate îl aflăm peste 6 luni…Sau poate îl aflăm peste un an”, a spus șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a adăugat că ”sunt situații în care deschidem anumite investigații și , mergând pe firul probelor, ajungem la contracte mai vechi. Gen „campnaii electorale”, contracte date cu dedicație, gen „ANRP” ( n.r. numeroasele dosare de restituiri ilegale de terenuri în care sunt implicați și foști membri ai Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, ANRP). De foarte multe ori, ni se întâmplă și aceste lucruri, ca, mergând pe firul investigației, să ne întoarcem în trecut. Și noi ne-am dori să investigăm doar dosare care se întâmplă în timp real. Nu cred că avem norocul acesta tot timpul.”

Vasile Blaga a fost pus miercuri sub control judiciar pentru trafic de influență, după ce a fost audiat la sediul DNA Ploiești. Procurorii spun că, în perioada 2009-2012, când se afla în funcția de Ministru de Interne, ar fi luat 10 la sută comision din contractele cu statul obținute de unele companii.

După ce Direcția Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală în cazul său, Vasile Blaga a demisionat din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În același dosar sunt urmăriți penal Gheorghe Ștefan, fost vicepreședinte PDL și un om de afaceri.