Confidenţialitate

Kovesi: Cercetările în dosarul Microsoft II continuă. Sunt vizați 8 foști miniștri

După primele condamnări definitive în cazul Microsoft, procurorii anticorupție lucrează în continuare. În dosarul Microsoft II sunt anchetați 8 foști miniștri, printre care și Ecaterina Andronescu dar și fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica.

Una din principalele infracțiuni din a doua parte a dosarului „Microsoft” este abuzul în serviciu, spune Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA.

 

Întrebată în ce stadiu se află a doua parte a dosarului Microsoft, procurorul-șef al DNA a precizat că acum se stabilesc circuitele financiare.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile, pot să vă spun că dosarul este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziții domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziții informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituțiile care au deținut astfel de documente și care interesează cauza. În acest moment suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare. Urmează, pentru stabilirea certă a prejudiciului, una din acuzațiile principale vizează infracțiunea de abuz în serviciu, iar pentru a putea dovedi această infracțiune și pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluție care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert. Se impune și efectuarea unor expertize IT.”

Ancheta îi privește pe foștii miniștrii PSD și PDL Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Valerian Vreme și Daniel Funeriu.

Dosarul vizează inclusiv contractul inițial din 2004 și se referă la achiziții IT pentru școli la prețuri cu 40% mai mari.

Se vorbește despre o mită de 20 de milioane de dolari din cele 54 achitate de Executiv în cadrul contractului pentru licențe Microsoft în școli.

În prima parte a dosarului, soluționat de magistrații Curții Supreme, s-a dispus recuperarea unui prejudiciu de 17 milioane de la inculpații condamnați.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: „Au fost indisponibilizate în jur de 25 de imobile, terenuri și clădiri, în jur de cinci apartamente și mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului de Finanțe prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare, asupra căruia instanța s-a pronunțat”

Amintim,  au fost condamnați definitiv fostul ministru PDL Gabriel Sandu ( 3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare cu executareși oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (2 ani și 4 luni de închisoare cu executare).