Confidenţialitate

Klauss Iohannis: Europa este la un moment de răscruce. Nu trebuie făcuţi paşi înapoi

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis liderilor statelor membre UE un document care precizează poziţia României cu privire la viitorul Uniunii, în care pledează pentru măsuri inclusiviste şi care să evite fragmentarea UE, iar Europa să nu facă paşi înapoi de la principiile pe baza cărora a fost construită.

“Europa de astăzi se găseşte într-un moment de răscruce, în condiţiile în care ne confruntăm cu un cumul de crize interne şi externe de o complexitate şi intensitate fără precedent. Istoria construcţiei Uniunii Europene a arătat, în mod repetat, că forţa noastră rezidă în unitate, solidaritate, coeziune şi o viziune ambiţioasă, inovativă, cu privire la viitor. Aceste principii şi valori călăuzitoare au reprezentat întotdeauna fundamentul proiectului european. România consideră că acestea trebuie să rămână piatra de temelie a dezvoltării viitoare a Uniunii, în beneficiul nostru comun”, se arată în documentul trimis liderilor ţărilor UE, în pregătirea summitului de la Roma, din 25 martie.

Documentul reprezintă contribuţia României la Declaraţia de la Roma, care va fi adoptată cu ocazia summitului.

“Obiectivul principal al Declaraţiei de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente şi angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori şi incluzivă, care să fie în măsură să recâştige încrederea cetăţenilor europeni”, se arată în documentul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele precizează că istoria UE a dovedit că perioadele de criză pot fi depăşite dacă există voinţă comună, iar acest lucru trebuie subliniat din nou la Roma.

“Proiectul european ar trebui să se bazeze, în primul rând, pe o viziune împărtăşită asupra viitorului nostru comun. Cu toţii avem nevoie să credem din nou într-un astfel de ideal comun, pentru că principalul nostru proiect politic nu s-a schimbat, ci rămâne acela de a asigura, în continuare, pacea, prosperitatea şi securitatea pe continentul european”, potrivit documentului.

Poziţia României este că proiectul european trebuie relansat prin iniţiative comune şi incluzive, iar UE trebuie să redevină “o sursă de inspiraţie” pentru cetăţenii săi.

“Cuvintele cheie ale acţiunii noastre viitoare trebuie să fie: securitatea (internă şi externă), creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, respectarea valorilor şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în document. Iohannis pledează pentru o viziune comună, la care se poate ajunge printr-o Uniune mai coezivă.

Potrivit poziţiei României, principiile de bază ale Declaraţiei de la Roma trebuie să fie unitate, coeziune şi durabilitate.

Klauss Iohannis cere ca UE să se concentreze pe acele subiecte care unesc, şi nu pe cele care divid.

Poziţia României este fermă împotriva ideii unei Europe cu mai multe viteze.

“Noi considerăm că acest scenariu nu ar trebui să reprezinte o opţiune, mai ales în aceste momente dificile, când Europa este deja confruntată cu diviziuni. Orice formă de cooperare consolidată între mai multe state membre trebuie să fie în conformitate cu Tratatele UE şi să fie deschisă, în baza unor criterii obiective, către toate statele membre. Este esenţial ca propunerile privind viitorul Europei să nu conducă la construirea de noi ziduri în cadrul Uniunii”, potrivit documentului.

Nu în ultimul rând, trebuie discutată şi latura economică şi cea a convergenţei. “Pledăm puternic în favoarea menţinerii alocărilor semnificative pentru politicile tradiţionale ale UE (politica de coeziune şi politica agricolă comună). Aceste politici au o valoare adăugată europeană clară şi contribuie în mod semnificativ la asigurarea creşterii şi reducerea disparităţilor la nivel UE”, se mai arată în documentul trimis de Iohannis.