Klaus Iohannis: „Vom cheltui mai mult, ca să facem NATO și mai puternică”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice nu există „un conflict”, subliniind că ţările aliate s-au angajat să cheltuiască „un pic mai mult” pentru a face NATO şi mai puternică.

„Nu există un conflict, există o discuţie şi aceste chestiuni pot să spun că au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a iniţiat un conflict, a spus lucrurilor pe nume. NATO este unită, unică, cea mai puternică alianţă care a existat pe Pământ, dar împreună ne-am angajat să cheltuim un pic mai mult ca să facem NATO şi mai puternică”, a spus Iohannis, la sediul NATO.

El a susţinut că discuţiile pe acest subiect vor continua cel mai probabil la summitul de anul viitor.

De-altfel, ultima zi a summitului NATO a fost tranformată într-o furtună a declarațiilor de către președintele american Donald Trump.

Cele două reuniuni programate astăzi au început cu întârziere, una din ele fiind întreruptă chiar de neînțelegerile legate de contribuțiile financiare, iar toate întâlnirile bilaterale ale Trump, inclusiv cea cu președintele României, au fost anulate.

Tot programul a fost dat peste cap pentru liderul de la Casa Albă a ținut morțiș să-și impună punctul de vedere, și anume că toți cei 29 de aliați să mărească bugetul apărării de urgență până la 2 la sută din produsul intern brut. Ca de obicei, ținta numărul 1 a fost Germania.

Potrivit agenției Reutest, la un moment dat, Trump ar fi amenințat chiar cu retragerea SUA din NATO, fapt infirmat însă de mai multe surse.

La final, președintele Statelor Unite a declarat că după cele două zile, Alianța Nrd Atlantică este mult mai unită și toată lumea se va conforma cererii sale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS