Confidenţialitate

Klaus Iohannis, după vizita victimelor de la Crevedia internate la Floreasca: „Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni”

Președintele României – Klaus Iohannis – a mers marți, 29 august 2023, în vizită la Spitalul Floreasca din Capitală pentru a vorbi cu victimele exploziilor de la Crevedia. Klaus Iohannis a spus la finalul vizitei că România s-a confruntat cu mai multe tragedii de-a lungul ultimelor săptămâni și este nevoie de clarificare și explicații. „Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat că în cazul Crevedia cei de acolo nu au știut. Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare”, a spus Klaus Iohannis.

„Am vizitat pompierii răniți care sunt aici în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care le admir și stimez: pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți și care din păcate au fost răniți în cadrul acetei intervenții. Pe de altă parte, medicii unui corp medical care s-a mobilizat incredibil. Aceste intervenții foarte rapide au salvat vieți și destine. Și unii și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei. Pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac în fiecare zi, nu doar acum”, a spus Klaus Iohannis după ce a ieșit de la vizita din Spitalul Floreasca.

„În ultimele săptămâni am avut tragedie după tragedie. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce s-ar fi putut preveni. Instituțiile competente trebuie să caute explicații și soluții pentru a preveni în viitor. Trebuie să vedem: a fost neglijență, conivență, ignoranță sau nu au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile sau cineva a încălcat clar legea. Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat că în cazul Crevedia cei de acolo nu au știut. Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare”, a mai spus președintele României.

Întrebări și răspunsuri

Întrebare: Ce le spuneți celor care vor să-și trimită copiii în afara țării? 

Klaus Iohannis: „Sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale, dar nu trebuie să ne facem ca și cum în România nimic nu ar funcționa. Sunt lucruri care funcționează, în spatele meu este un spital care funcținează exemplar, dar da sunt lucruri care nu funcționează. Mai este mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm să facem lucrurile să funcționeze. Trebuie să facem lucrurile să fie mai eficiente. Din ce în ce mai mulți politicieni și funcționari vor asta”.

Întrebare: Erați președinte și la Colectiv și acum. Au fost promise la Colectiv 4 centre de arși. Suntem nevoiți să trimitem în străinătate? Cum vi se pare că România nu are nici acum măcar un singur centru pentru tratarea marilor arși? 

Klaus Iohannis: „Progres există, dar suntem încă departe de ce s-a promis la vremea respectivă. Poate romisiunile au fost prea mari, poate angajamentul persoanelor care au promis a fost prea mic”. 

Întrebare: Cât de competente sunt autoritățile României și cum ar putea oamenii să aibă încredere în autorități când spun că ele nu știu?

Klaus Iohannis: „Nu autoritățile știu sau nu știu, sunt întotdeauna oameni care știu sau nu știu. Trebuie să facem lucrurile mai bine”.

Întrebare: Unitatea pentru mari arși ați putut s-o vizitați acum? 

Klaus Iohannis: „Asta o să vă spună cu mare precizie conducerea spitalului”.

Întrebare: Sunteți mulțumit de modul în care polițiștii au acționat în cazul 2 Mai? 

Klaus Iohannis: „Puneți această întrebare la MAI. Unii s-au străduit, unii nu și cei care nu vor trebui să suporte rigorile legii”.

Întrebare: Așteptați vreo demisie? 

Klaus Iohannis: „De data aceasta autritățile au intervenit cu rapiditate. Mai departe, vedem ce aduce analiza politică”.

Știre inițială

Președintele Klaus Iohannis va merge în vizită la Spitalul Clinic de Urgență București. Acolo au fost trimise cele mai multe victime ale celor două explozii din stația GPL de la Crevedia. 

Vizita șefului statului este programată la ora 15:00, anunță Administrația Prezidențială.

Spitalul Floreasca din București este unitatea medicală unde au fost trimise cele mai multe victime ale exploziilor din Crevedia, județul Dâmbovița. În seara accidentului 3 victime din prima explozie de la Crevedia și 27 de victime din a doua deflagrație au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Cinci dintre ele erau în stare gravă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Trei victime ale exploziilor de la Crevedia, în continuare în stare gravă. 29 de victime sunt internate în spitalele bucureștene