Klaus Iohannis va promulga legea care majorează salariile în educaţie şi sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga Legea care creşte salariile pentru angajaţii statului din domeniile educaţiei şi sănătăţii.

Curtea Constituţională a decis astazi că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate este constitutionala.

Camera Deputaților a introdus, la votul din 7 noiembrie 2016, o serie de amendamente care au condus la majorarea salariilor celor două categorii de bugetari cu circa 15%. Astfel, unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, “începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat de Camera Deputaților prevede că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”. Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

La 10 noiembrie 2016, Guvernul a atacat Legea de adoptare a OUG la Curtea Constituțională, în sesizare arătându-se că se încalcă mai multe prevedri din Constituția României, care prevăd separația puterilor în stat și faptul că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS