Klaus Iohannis: ”Solicit autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgenţă soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi!”

“Dragi români, oriunde aţi vota, în orice oraş al lumii sau în orice sat din România, nimeni nu vă poate bloca dreptul la vot! Vă rog, nu vă pierdeţi răbdarea, nu renunţaţi la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent, care vă obligă să staţi la cozi uriaşe pentru a vă exercita un drept constituţional.

Vă mulţumesc pentru că vreţi să faceţi o Românie mai bună! Solicit autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgenţă soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi!”, precizează, Klaus Iohannis, pe Facebook.

Ulterior, Administrația Prezidențială a transmis și un comunicat în care declarațiile sunt mai nunațate.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21.00, când se închid oficial urnele.

Președintele României atenționează că buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota.

Președintele României cere autorităților să dea dovadă de maximă responsabilitate și să asigure toate condițiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21.00, astfel încât cetățenii români care așteaptă în fața secțiilor să poată vota”, se arată în comunicatul oficial.

Declarația președintelui vine după ce numeroși români se plâng de proasta organizare și de cozile formate la secțiile de votare atât în țară, cât mai ales în afara granițelor.

MAE: Toate cele 441 de secţii de votare din afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal

În fața acuzațiilor de proastă organizare a procesului de vot în diaspora, Ministerul Afacerilor Externe anunță că toate cele 441 de secţii organizate în afara României sunt “operaţionale” şi “funcţionează normal”.

“În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, a precizat MAE, într-un comunicat transmis Europa FM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS