Confidenţialitate

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot: „În măsura în care în final se cedează ceva, România trebuie să primească altceva, altfel nu se va face nimic” | AUDIO

Klaus Iohannis le transmite românilor să nu se teamă de escaladarea conflictului militar din Ucraina. Nu există nici un pericol de atentate sau alte evenimente nedorite. Șeful statului major a cerut ca România să accelereze înzestrarea forțelor de apărare. Klaus Iohannis spune că sunt măsuri de precauție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu există nicio amenințare directă, dar, sigur, militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am, pot să vă spun că România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar, sigur, trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu am niciun semnal și nicio indicație că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului afirmase la începutul lunii mai că un sistem antiaerian Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina. Este vorba despre unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare.

Președintele anunță că o decizie în acest sens va fi luată într-o ședință Consiliului Suprem de Apărare a Tării după discuțiile cu specialiștii din armată.

Klaus Iohannis: „Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din Armată, care în final trebuie decisă în CSAT”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din Armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a spus Klaus Iohannis.

În așteptarea CSAT-ului, Klaus Iohannis a precizat că nu acceptă ca România să rămână fără apărare antiaeriană și antirachetă.

Klaus Iohannis: „În măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de, nu știu, o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate, și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”, a afirmat președintele Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Citește și: Klaus Iohannis, despre capacitatea de înzestrare a Armatei Române: „România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice întind procesul artificial foarte mult” | AUDIO