Confidenţialitate

Klaus Iohannis la Conferința Națiunilor privind Schimbările Climatice: România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi în ultimele trei decenii

Președintele Klaus Iohannis laudă eforturile României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta spune că țara noastră a reușit să reducă emisiile cu peste două treimi în ultimii 30 de ani. Președintele participă la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice ( COP28) care are loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

”România este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare. Cu toate acestea, puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanț, ne angajăm să ne dezvoltăm economia și să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile” a susținut președintele României în discursul său.

Șefușl statului mai spune că peisajul inovației verzi este foarte dinamic în țara noastră, iar marile centre universitare – București și Cluj Napoca – inovează în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiență energetică.

”Companiile din România susțin progresul tehnologiei pompelor de căldură, despre care anticipăm că vor fi esențiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii clădirilor din România și din Uniunea Europeană (…)  Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeană este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume ( …) România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială arată competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control și de distribuție” a transmis Klaus Iohannis.

Președintele mai spune că cel mai important atu pe care guvernele le au împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii pentru care trebuie asigurate căi concrete pentru a participa la tranziția verde.

”Sistemele educaționale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare și inovare necesară pentru tranziția verde. De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce privește programele școlare și practicile de predare. România a făcut pași în acest sens prin includerea, de exemplu, a Săptămânii Verzi în structura anului școlar, începând cu 2023” a mai susținut președintele Iohannis.

Foto: Administrația Prezidențială