Klaus Iohannis, la Berlin (AUDIO)

Klaus Iohannis se întâlnește astăzi, la Berlin, cu președintele Germaniei, Joachim Gauck, și cu cancelarul Angela Merkel, a transmis corespondentul Europa FM, Anca Grădinaru.

În total, liderii celor două țări, vor avea convorbiri oficiale de aproape trei ore. Subiectele principale sunt situația din Ucraina și dorința României de a adera la Schengen.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în Germania este cea mai importantă din seria deplasărilor externe pe care liderul de la Cotroceni le-a facut deja în calitate de șef al statului, având în vedere că de sprijinul concret al Germaniei depinde, în bună parte, aderarea României la Schengen.

Cu ocazia vizitei de acum doua săptămâni de la Paris, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe garanții de la Franța, care se refereau la faptul că șansele de a scăpa în acest an de controlul de la granițele comune cu Ungaria și Bulgaria cresc, dacă și Germania va accepta ca România să adere la Schengen. Este vorba intr-o prima fază de eliminarea controlului în aeroporturi.

Presa de la Berlin vorbește foarte puțin de vizita președintelui Klaus Iohannis în această țară, însă liderul de la Cotroceni a acordat un interviu postului public de radio, ARD, în care atrage atenția că modul în care abordează Ungaria relația cu Rusia, dar și cu partenerii europeni, ar fi puțin deplasat.

Vizita lui Klaus Iohannis la Berlin are loc după ce acesta s-a întors din Republica Moldova, dar și înaintea altor două vizite importante, în Polonia dar și în Ucraina.