Klaus Iohannis: Fac apel la responsabilitatea fiecăruia. Respectați cu strictețe măsurile luate de autorități

Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi, de la ora 18, la o videoconferință cu liderii Uniunii Europene pe tema măsurilor care trebuie luate pentru gestionarea crizei coronavirusului.

La finalul discuțiilor, Iohannis a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor, cărora le-a cerut să respecte cu strictețe măsurile luate de autorități, și a spus că acest moment “este unul definitoriu pentru capacitatea națiunii noastre de a fi unită”.

Principalele declarații:

“Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel național, global. În această seară, am vorbit cu toți liderii statelor UE despre evoluția situațiilor în țările noastre. Prioritatea 0 este protejarea cetățenilor.

Cu toții suntem de acord că este necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea coronavirusului, doar așa vom reuși să gestionăm eficient această criză și doar așa vom preveni efecte grave asupra economiilor europene.

Am convocat deja pentru mâine la ora 11 o discuție cu premierul și ministrul Finanțelor.

Deși s-au confirmat deja 29 de cazuri în România, nu avem deja o răspândire comunitară a virusului, adică putem monitoriza cazurile și persoanele cu care au intrat în contact.

Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive și modului eficient în care au acționat autoritățile române. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare. E vital să facem acum sacrificii pentru a evita pe viitor să facem altele mai mari, și pentru a proteja familiile.

Siguranța și sănătatea cetățenilor români e prioritatea 0, orice alt lucru trece în plan secund. Nu vom ezita să implementăm toate măsurile care se impun. Efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea românilor. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe apropiați.

Pe cetățenii din Italia îi îndemn să respecte recomandările autorităților. Acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea noastră de a fi uniți. Mai mult decât virusul, ne pot face rău panica și iresponsabilitatea.

Fac un apel ca românii să renunțe o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zonele care sunt de obicei aglomerate.”

Reamintim, în România sunt 29 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus, dintre care doar 12 confirmate astăzi. Pe teritoriul țării, sunt în carantină instituționalizată 107 persoane. Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS