Confidenţialitate

Klaus Iohannis: “Europa are nevoie mai mult decât oricând de modele de conviețuire pașnică”

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la ceremonia de la Palatul Cotroceni, că în urmă cu mai puțin de o săptămână destinul european a fost confirmat cu forță de românii din țară și străinătate, iar diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator.

“În urmă cu mai puțin de o săptămână acest destin european a fost confirmat cu forță de românii din țară și străinătate. Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator”, a spus Klaus Iohannis, în fața Papei Francisc.

“Vizita Sanctității Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Unirii. Astăzi, românii îl slăvesc pe cel de sus fără nicio teamă și piedică, în limba română și a minorităților naționale.Vizita Sanctității Voastre are și o semnificație majoră pentru relațiile României cu Sfântul Scaun anticipând aniversarea în 2020 a 100 de ani de relații diplomatice bilaterale. În ziua aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice bilaterale, ne-am întâlnit Sfinte Părinte și am avut onoarea de a vă adresa invitația de a vizita țara noastră. Europa are nevoie mai mult decât oricând de modele de conviețuire pașnică, de dialog între culturi care să ofere repere pentru consolidarea toleranței și a respectului reciproc”, a mai spus președintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a amintit şi de vizita Papei Ioan Paul al Doilea în România, în urmă cu 20 de ani.

“La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul țării noastre, în vocația sa europeană, în rolul civilizației noastre de punte între Occident și Orient. Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România și-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puțin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forță de românii din țară și de cei din străinătate.
Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator și de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni” – a mai spus preşedintele Iohannis.