Confidenţialitate

Klaus Iohannis: După 15 mai, masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice închise. Vom renunța la Declarația pe proprie răspundere

După o nouă ședință pe tema situației epidemice, Klaus Iohannis a declarat că, după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, toată populația va fi obligată să poarte mască de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Totodată, președintele a subliniat că după data de 15 mai nu va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru a ieși în spațiile publice.

Declarațiile președintelui: 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragi români, așa vom arăta după 15 mai (cu mască de protecție), în spațiile publice închise și când folosim transportul public în comun.

Vom avea în scurt timp un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Trebuie să anunțm însă din timp anumite măsuri. Una este cea cu masca de protecție. Am decis astăzi ca după 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și când folosim transportul public în comun.

Aceasta nu este limitată în timp. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii când pandemia va fi sub control și nu mai este riscul infectării.

O a doua măsură este una care, cu siguranță va bucura pe mulți. După 15 mai, adică după epuizarea stării de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane.

Deci nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Până atunci, până la epuizarea stării de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Până atunci, vă rog să stați acasă!

O activitate foarte importantă este activitatea școlară, astăzi mă întâlnesc cu reprezentanții ministerului Educației pentru a elabora un plan.

După 15 mai, multe restricții vor dispărea, dar multe vor rămâne în vigoare.Vom încerca, treptat, să intrăm în normalitate. Trebuie să găsim o modalitate de trai cu acest virus, căci specialiștii avertizează că virusul nu va dispărea.”

Declarațiile vor fi analizate într-o Ediție specială a Știrilor Europa FM, moderată de Cătălin Striblea.

Reamintim, bilanțul deceselor de COVID-19 a depășit pragul de 500.

Totodată, autoritățile au anunțat astăzi și primul deces al unui medic din cauza coronavirusului.