Confidenţialitate

Rafila: Nu este exclus să fim nevoiți să trăim cu noul coronavirus, fără să găsim un vaccin

Invitatul dimineții în Deșteptarea, președintele Societății Române de Microbiologie a spus că nu este exclus să fim nevoiți să trăim cu noul coronavirus, fără să găsim un vaccin”.

Alexandru Rafila a făcut o comparație cu infecția cu virusul HIV.

“O infecție care folosește o strategie de multiplicare oarecum asemănătoare cu coronavirusul. Boala [SIDA – n. red.] o cunoaștem de aproape 40 de ani și, în ciuda acestui lucru, nu avem un vaccin disponibil. Acum, evident, există zeci de încercări [de obținere a unui vaccin – n. red] care se desfășoară simultan. Mai mult, la nivel global au fost puse bazele unor alianțe oarecum neașteptate între producătorii foarte mari de vaccinuri. Este un lucru foarte bun. Pe de altă parte, nu există foarte mari speranțe că mai înainte de un an, un an și jumătate mai realist, va fi disponibil un nou vaccin. Adică, important este să obținem acest vaccin când încă putem să folosim acest produs ca să întrerupem lanțul transmiterii”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Petreanu l-a întrebat pe Alexandru Rafila și despre strategia de relaxare a restricțiilor impuse de criza epidemică.

“Probabil că anumite tipuri de magazine ar trebui să se deschidă, pentru că viața nu se rezumă la alimente și medicamente. La mall-uri, eu am rezerve pentru că, mai ales în zona de alimentație publică, sunt extrem de aglomerate și, cu siguranță, ar trebui să existe o regândire a zonelor de alimentație publică, nu numai pentru primele etape ale relaxării, ci pentru un timp ceva mai lung. Poate că se pot redeschide magazine din mall-uri, dar în zonele aglomerate probabil că trebuie regândit modul de funcționare a acestora”, a explicat specialistul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie