Confidenţialitate

Klaus Iohannis despre Cazul Ianculescu: E inacceptabil să numim oameni mediocri, fără experienţă

Cazul Ianculescu a ajuns, în sfârşit, în atenţia preşedintelui.

După ce, iniţial, Klaus Iohannis a spus că nu cunoaşte situaţia inginerului forţat să demisioneze din funcția de director al SGA Mureș, pentru a fi numit în locul lui un apropiat PNL fără experienţă în domeniu – şeful statului a revenit astăzi cu un comunicat în care respinge categoric ”orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu cunosc această speţă. Dar o să mă informez după ședință.”

Aceasta a fost prima reacţie a preşedintelui, când jurnaliştii l-au întrebat de Cazul Ianculescu. Apoi, a revenit:

“Știu că se speculează foarte mult că și PNL și-a numit oameni apropiați. Da, probabil, și-a numit oameni apropiați, fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeași linie cu Guvernul. Însă persoanele, evident, trebuie să îndeplinească și criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproape 3 zile i-au trebuit preşedintelui Iohannis să realizeze gravitatea situaţie.

El a revenit cu un comunicat în care nu condamnă numirile politice ci doar – cităm – pe cele mediocre, care nu întrunesc condiţiile cerute de lege.

Este inacceptabil,- scrie preşedintele – mai ales în perioada complicată provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Şeful statului mai spune că este apanajul unei mentalități învechite şi un afront adus cetățenilor considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului.

Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

În urma cazului de la Mureș, şeful statului i-a cerut premierului Ludovic Orban, să accelereze procesul de audit în administrația public.

COMUNICATUL INTEGRAL:

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.
La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.