Confidenţialitate

Klaus Iohannis despre Brexit: “Românii din UK nu vor avea de suferit”

Drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie sunt foarte bine asigurate, indiferent de cum se va încheia BREXIT-ul, susţine preşedintele Klaus Iohannis, la finalul discuţiilor de la Consiliul Uniunii Europene pe această temă.

În Regatul Unit, trăisc aproximativ 400 de mii de români pentru care Preşedinţia dar şi Guvernul au negociat în ultimii ani astfel încât aceştia să poată rămână în Marea Britanie şi în cazul unui BREXIT fără acord.

”Cred că avem o șansă reală să obținem o ieșire ordonată a Marii Britanii. Orice ar fi, prioritățile cetățenilor români este prima preocupare. Drepturile lor sunt foarte bine asigurate. Eu am discutat personal cu doamna ministru May pentru a avea siguranța că cetățenii noștri vor avea varianta cea mai bună”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aseară, cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au convenit un nou calendar pentru ieşirea Marii Britanii din Uniune, programată iniţial pentru vinerea viitoare.

Guvernul şi Parlamentul de la Londra au primit încă trei săptămâni pentru a decide dacă acceptă înţelegerea negociată un an şi jumătate de cele două părţi sau ies din blocul comunitar fără acord de retragere.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că înțelegerea statelor UE în privința Brexit-ului este benefică pentru ambele părți, însă cea mai bună variantă este încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

„Am ajuns la o înțelegere care este foarte bună pentru cetățenii noștri, și de partea cealaltă pentru cetățenii britanici. Deci în această chestiune stăm bine. Sigur, varianta cea mai bună este încheierea unui acord. Este foarte bine că aseară, destul de târziu, am ajuns la o înțelegere comună, o înțelegere care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul se prelungește pentru a le da posibilitatea să-și finalizeze legislația. În cazul în care nu se votează atunci termenul de prelungire este doar 12 aprilie. O înțelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică și credem că este o înțelegere care ne dă o siguranță și nouă că lucrurile merg mai departe, dar care dă o șansă și Marii Britanie să se hotărască ce dorește în definitiv”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Liderii statelor membre din Uniunea Europeană au stabilit joi un plan în două părți privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, relatează site-ul postului CNN.

Potrivit textului final al înțelegerii, UE este de acord să amâne procesul privind Brexit până pe 22 mai, cu condiția ca Theresa May să convingă Parlamentul britanic să îi aprobe acordul săptămâna viitoare.

Dacă acordul nu va fi aprobat de Parlament, ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânată automat până pe 12 aprilie.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat în acest context că premierul Theresa May a fos de acord cu planul.