Confidenţialitate

Iohannis, despre alegeri: S-au luat toate măsurile ca riscul de infectare să fie minim | AUDIO

Șeful statului a avut, în conferința de presă de miercuri, un mesaj înainte de alegerile locale de duminică.

Klaus Iohannis îi indeamnă pe români să mergă la vot pentru că s-au luat toate măsurile ca riscul de infectare să fie minim.

”Din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an întregul proces electoral a fost perturbat și au fost necesare condiții speciale.
Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate pentru că atunci ne aflam în etapele incipiente ale pandemiei, când existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstanțe ar fi putut duce la creșterea numărului de infectări.

Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă, spre deosebire de primăvara acestui an, acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță sanitară pentru toți votanții.

Există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasă a secțiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare și de ieșire, la asigurarea unor spații speciale dotate pentru igiena mâinilor alegătorilor înainte și după exercitarea votului.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esență se rezumă la purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activități pe care le facem în viața de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături”, a spus președintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis face din nou apel la respectarea măsurilor sanitare impuse de autorități – în contextul în care astăzi a fost înregistrat un nou record de cazuri: 1.767 de noi îmbolnăviri in 24 de ore.

Șeful statului spune că nu sunt motive pentru o carantină națională, dar susține că se pot luat măsuri mai drastice în zonele unde numărul cazurilor crește îngrijorător.