Klaus Iohannis cere verificarea modului în care autoritățile au aplicat măsurile împotriva răspândirii pestei porcine

Preşedintele Klaus Iohannis solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane.

Șeful statului atrage atenţia Guvernului şi prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legatură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis subliniază că de la începutul anului 2017, Guvernul ar fi trebuit să adopte măsurile destinate prevenirii pestei porcine africane, arătând că anul trecut au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii PPA în România.

”Această evoluţie explozivă a PPA arată, de fapt, că autorităţile responsabile, atât cele centrale, cât şi cele locale, sunt depăşite de situaţie. În loc să asistăm măcar la stabilizarea situaţiei, în prezent ne confruntăm cu răspândirea accelerată a PPA dintr-un judeţ în altul, cele mai recente focare fiind confirmate în aceste zile în judeţul Buzău. Evaluările specialiştilor indică faptul că ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane. Reprezintă cel puţin o dovadă de incompetenţă faptul că ANSVSA, instituţie aflată în subordinea directă a prim-ministrului, nu a demonstrat eficienţă în privinţa măsurilor prin care să fie asigurată frontiera de biosecuritate necesară blocării răspândirii virusului în teritoriul naţional. Aceste măsuri erau imperative odată ce au fost confirmate primele focare de PPA, în localităţi din Delta Dunării, în prima parte a anului 2018″, spune Președintele Iohannis.

Şeful statului precizează că o altă deficienţă majoră constă în absenţa unei campanii serioase de informare şi conştientizare a populaţiei şi a crescătorilor de porcine.

„Această campanie trebuia declanşată încă din anul 2017, odată cu constatarea virusului PPA în judeţul Satu-Mare, astfel încât să fie conştientizate riscurile şi gravitatea răspândirii PPA. În lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populaţiei din mediul rural, evenimentele din ultimele săptămâni au produs panică şi au creat o stare de neîncredere a oamenilor în deciziile autorităţilor, situaţie care a contribuit la favorizarea răspândirii acestui virus”, arată Iohannis.

Este a treia atenționare a președintelui Klaus Iohannis adresată Guvernului în legătură cu epidemia pestei porcine.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS