Klaus Iohannis cere reexaminarea proiectului de modificare a Legii Educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea proiectului de modificare a Legii prin care directorii interimari de şcoli pot fi numiţi cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ până la organizarea concursului.

În opinia preşedintelui, această nouă reglementare ridică însă o serie de probleme sub aspectul corelării cu actualele prevederi, cu importante consecinţe în aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea ei de către Parlament.

Astfel, potrivit alin. (7) al art. 258, în cazul vacantării funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, numit prin detaşare în interesul învăţământului, prin decizia inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi cu acordul scris al persoanelor solicitate.

În primul rând, din analiză nu rezultă cu claritate dacă noua condiţie introdusă – a obţinerii avizului consiliului de administraţie – înlocuieşte condiţiile de numire în funcţie sau reprezintă doar o condiţie suplimentară”, se arată în cererea de reexaminare.

În al doilea rând, preşedintele semnalează că „nu este cert dacă perioadele de timp la care se referă alin. (71) sunt aceleaşi cu cele vizate de alin. (7), aspect care poate conduce la o aplicare neunitară a legii în practică”.

Şeful statului precizează că legea trimisă la promulgare comportă şi probleme de ordin procedural, întrucât a fost dezbătută şi adoptată numai de către Senat, în calitate de Cameră decizională, în timp ce Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins-o.

Conform principiului bicameralismului, care nu permite ca o singură Cameră, respectiv Camera decizională, să legifereze în mod exclusiv, în cerere se arată: „considerăm că este necesar ca ambele Camere ale Parlamentului să se exprime cu privire la conţinutul normativ al legii transmise la promulgare”.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este necesară clarificarea situaţiilor juridice în care poate interveni interimatul funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, respectiv a condiţiilor şi a procedurii de numire în funcţiile respective.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS