Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Bulgaria și Polonia vor participa la crearea brigăzii multinaționale NATO în România

Presedintele României, Klaus Iohannis, a declarat la sfârșitul summitului NATO de la Varșovia că tara noastră și-a indeplinit mandatul asumat.
„Summit-ul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi, evident, şi pentru ţara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un Summit de
succes pentru România. Prin rezultatele Summit-ului, România îşi consolidează poziţia ca stat membru NATO şi actor regional care contribuie efectiv şi eficient la menţinerea securităţii şi stabilităţii într-o zonă marcată de numeroase riscuri şi provocări. Atât Declaraţia privind
Securitatea Transatlantică, cât şi Declaraţia Finală a Summit-ului, adoptată astăzi, acoperă toate temele de interes pentru România, toate temele care au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT”, a declarat seful statului.

Klaus Iohannis a anunțat că unul dintre principalele obiective, crearea unei brigăzi multinaționale NATO în România, va fi atins prin participarea Bulgariei cu un batalion si a Poloniei cu o campanie.
„La această brigadă în cadrul Summit-ului și-au anunțat până cum contribuții Polonia cu o companie și a fost reconfirmată contribuția Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat și în aceste zile și vom continua discuțiile și cu alți aliați pentru alte contribuții. România, la rândul său, își asumă partea sa de responsabilitate și contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia.La această brigadă în cadrul Summit-ului și-au anunțat până cum contribuții Polonia cu o companie și a fost reconfirmată contribuția Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat și în aceste zile și vom continua discuțiile și cu alți aliați pentru alte contribuții. România, la rândul său, își asumă partea sa de responsabilitate și contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia”, a afirmat Klaus Iohannis.
Pe de altă parte, președintele a explicat că odată cu acest summit elementele scutului antirachetă de la Deveselu vor fi integrate în sistemul de apărare al NATO și astfel România găzduiește o bază NATO permanentă.

Separat de hotărârile adoptate de NATO, președintele Klaus Iohannis a confirmat că de anul viitor vor veni forțe americane suplimentare penntru a se antrena cu cele românești.
Textul declarației finale îl găsiți aici:

http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_133169.htm?selectedLocale=en