Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT: „Rectificarea bugetară a primit aviz negativ”

Președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării după ce Guvernul a insistat să reducă bugetele instituțiilor care răspund de siguranța națională.

Șeful Statului a explicat că la rectificare, Guvernul vrea să aloce în plus unor instituții publice 3 miliarde și jumătate de lei, în timp ce altora, inclusiv serviciilor de informații, vrea să le reducă bugetul.

Deciziile CSAT nu se pot lua decât în unanimitate.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că directorii serviciilor de informații au explicat în cadrul ședinței CSAT că dacă bugetele vor fi micșorate, obiectivele de securitate nu mai pot fi atinse.

În consecință, președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să vină cu un nou proiect de rectificare bugetară.

Avizul CSAT este necesar pentru modificarea bigetelor instituțiilor cu atribuții în securitatea națională.

Iată declarația integrală a președintelui Iohannis:

„Singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale.

Avem aici câteva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus.

Totuși, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale. Acest lucru nu a fost explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte în CSAT, având în vedere urgența și solicitările unor miniștri, am stabilit ședința pentru azi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect, și mai optimist: 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă. Nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Guvernul nu a venit cu nicio explicație în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituțiilor au arătat că în aceste condiții nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018.

În aceste condiții, nu a existat un consens și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situație, am suspendat ședința CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracție de principiul colaborării între instituțiile statului.

Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunțe la tăierile de fonduri din zona securității naționale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma „șicană politică”.

Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.

România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituții performante”, a declarat Klaus Iohannis, după suspendarea ședinței CSAT.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS