Confidenţialitate

Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Codului de procedură penală | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului de procedură penală care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor, urmând ca motivarea deciziei să fie publicată în ziua pronunțării.

Actul normativ a fost adoptat în procedură de urgență în Parlament, după ce Curtea Constituţională a decis, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării.

Curtea a precizat că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Până acum, Codul de procedură penală prevedea că decizia se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea deliberărilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare. Au existat cazuri însă când motivarea unei decizii a întârziat chiar și mai mult de un an și jumătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre