Confidenţialitate

Klaus Iohannis a promulgat legea abrogării recursului compensatoriu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede abrogarea recursului compensatoriu, adoptată pe 4 decembrie de Camera Deputaților, ca for decizional.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, scrie în amendamentul adoptat de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale USR și PNL.

Proiectul inițiat de deputații PNL la începutul anului, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu și a fost respins de Senat, ca prim for legislativ sesizat, la data de 11 iunie.

Premierul Ludovic Orban a declarat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pe viitor. Șeful Guvernului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile legii în cauză.

După intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu au fost eliberați în total 14.402 deținuți între 2017 și 2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor furnizate de Administrația Naționale a Penitenciarelor.