Kievul confimă: un elicopter al armatei a fost doborît la Slaviansk

Armata ucraineană a început, încă de la primele ore ale dimineții, o operaţiune militară împotriva separatiştilor care deţin controlul asupra oraşului din estul ţării.

‘Un pilot a murit şi sunt şi răniţi’, scrie pe un site de socializare ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susţine că se află la faţa locului cu ministrul Apărării.

Serviciile de securitate au confirmat, la rândul lor într-un comunicat că un ‘elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează prezenţa unor specialişti militari străini’.

Armata a lansat o operațiune militară la Slaviansk şi Kramatorsk, împotriva separatiștilor proruși.

Tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului.

‘Este un atac de anvergură totală’, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul oraşului unde staţionează zeci de blindate. Rebelii au sechestrat de o săptămână 11 observatori ai OSCE, iar negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Ca urmare a deteriorării situației în est, președintele interimar Olexandr Turcinov a reintrodus serviciul militar obligatoriu.

Slaviansk face parte din cele 12 oraşe din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE vor fi principalele teme de discuție între preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel.