Confidenţialitate

Kazahstan: Guvernul a demisionat în urma protestelor populației față de creșterea prețului la gazul natural lichefiat | VIDEO

Președintele din Kazahstan a anunțat că a acceptat demisia, care survine la câteva ore după declararea stării de urgență în mai multe zone ale țării.

Protestele au izbucnit în Kazahstan după ce s-a dublat prețul gazului natural lichefiat, principala sursă de carburanți pentru mașini.

Manifestațiile au devenit violente, iar polițiștii au folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Guvernul a promis reducerea prețului la gaze, dar protestele nu s-au domolit și în cele din urmă președintele Kazahstanului a acceptat demisia guvernului.

Decizia a venit la câteva ore după ce a fost decretată de stare de urgenţă până pe 19 ianuarie în mai multe regiuni, inclusiv în capitala economică Almatî, unde a intrat în vigoare o interdicţie de circulaţie între orele 23:00 şi 07:00.

Peste 200 de persoane au fost arestate pentru încălcarea ordinii publice, iar în timpul protestelor, destul de rare în această țară bogată în petrol și gaze naturale, 95 de polițiști au fost răniți.

Până la formarea unui nou guvern, interimatul a fost preluat de vicepremierul din Kazahstan.

Autor: Florentina Mihăiță

Sursa foto: Twitter / @uralsk_week

Citește și: Ministerul Muncii pregătește din nou acordarea șomajului tehnic, pe fondul creșterii cazurilor Covid-19, anunță ministrul Budăi | AUDIO