Confidenţialitate

Kaunas, orașul păgânilor (AUDIO)

Cunoscutul site de turism TripAdvisor îl recomandă drept cea mai frumoasă destinație de vacanță din Lituania. Este vorba despre Kaunas, al doilea oraș ca mărime din Lituania, după capitala Vilnius. Kaunas are o populație de 350 de mii de locuitori. Este unul dintre locurile în care oamenii păstrează foarte multe obiceiuri pre-creștine.

Un tur al orașului trebuie să înceapă cu Centrul Vechi. Întreaga zonă a fost construită în secolele 14-17. Principalul obiectiv turistic este Castelul Kaunas , ridicat în secolul al 14-lea și reconstruit în secolul al 15-lea, după ce a fost distrus de cavalerii teutoni.

kaunas-castle

(foto Castelul Kaunas)

O altă clădire care atrage atenția este cea a Primăriei. Localnicii îi spun Lebăda Albă, datorită arhitecturii deosebite. În secolul al 19-lea, a fost reședința țarilor ruși. În apropierea primăriei, sunt concentrate foarte multe restaurante, cafenele, galerii de artă și muzee.

centru kaunas

(foto Old Town Kaunas)

Și a propos de muzee, nu trebuie să ratați Fabrica de Ceară. În Evul Mediu, locuitorii din Kaunas făceau bani frumoși vânzând ceară în toată Europa.

Apoi, Podul Vytautas, care leagă Orașul Vechi de cartierul Aleksotas, este un alt obiectiv. A fost ridicat de armata lui Napoleon în 1812, în timpul campaniei în Rusia. Și tot legat de Napoleon, puteți vizita casa în care a stat o scurtă perioadă împăratul Franței, în iunie 1812.

Sigur, amatorii de turism religios pot vizita numeroasele biserici și catedrale, sinagoga și moscheea din oraș plus catacombele de sub Biserica Sfântul Arhanghel Mihail.

De la turismul religios facem un salt la obiceiurile pre-creștine ale locuitorilor. Kaunas este orașul cu cei mai mulți păgâni din lume. Oamenii venerează natura și îl consideră pe diavol un năstrușnic, nu un răufăcător. De altfel, aici putem vizita și singurul Muzeu al Diavolului din lume, unde e expusă o colecție impresionantă de sculpturi, picturi și statui care îl reprezintă pe Necuratul.

Păgânii își dau întâlnire la fiecare solstițiu de vară, în cadrul celui mai mare festival al lor. Cum sărbătoresc? Dansează până în zori, cântă, stau la povești și beau mied, numită și bătura zeilor. Are cam 17% alcool.

obiceiuri pagane

(foto Festival solstitiu)

În Kaunas se face și o băutură dedicată Necuratului. Se numește 999, pentru că conține 27 de ingrediente: plante, fructe și rădăcini. 9 sunt din pământ, 9 de pe pământ și 9 din cer (adică frunze). Cei care o produc spun că prima înghițitură e pentru Dumnezeu, a doua pentru om și a treia pentru Diavol.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.