Justitia din Germania ancheteaza un nou caz de spionaj

Presa scrie că ar fi vorba despre al doilea caz ce implică Statele Unite, mult mai grav decât cel de săptămâna trecută. Atunci, un agent al serviciilor de informații germane a fost arestat pentru că ar fi divulgat CIA informații secrete.

Mai multe percheziții au avut loc în regiunea Berlinului, la domiciliul și biroul unei angajat al Ministerului Apărării, suspectat de spionaj – a anunțat procurorul federal. Ministerul Apărării a confirmat că există un al doilea suspect de spionaj. A precizat numai că acțiunile acestuia ar fi vizat chiar domeniul apărării și că în prezent se desfășoară o anchetă.

Suspectul, un soldat german, nu a fost arestat, dar există indicii potrivit cărora acesta ar fi spionat pentru o agenție de informații din Statele Unite – scrie publicația Die Welt. Presa notează că acest nou caz e mult mai grav, dar nu are legătură cu cel de săptămâna trecută, când un agent al serviciilor de informații germane a fost arestat, tot pentru spionaj. Agentul lucra din 2012 pentru CIA și ar fi predat către agenția americană nu mai puțin de 200 de documente. El a spionat comisia parlamentară ce investiga operaţiunile desfăşurate în Germania de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA).

Deocamdată oficialii americani au refuzat să comenteze informațiile privind agentul dublu depistat în Germania. Administrația de la Casa Albă a dat însă asigurări că va colabora cu Berlinul pentru a lămuri problema. Germania și Statele Unite sunt aliați apropiați de zeci de ani, dar relațiile dintre cele două țări s-au tensionat anul trecut, după ce fostul consultant al NSA, Eduard Snowden a dezvăluit că Statele Unite ar fi monitorizat inclusiv telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.