Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Turismul românesc în 2019

Jurnalul de Bord de azi este scris din viitor. Asta pentru că se bazează pe studiile care analizează comportamentul turiștilor români și prezintă câteva tendințe pentru 2019.

Mai întâi, câți bani cheltuiți pentru vacanță? 72% dintre românii participanți la un studiu realizat de platforma momondo.ro și-au propus să cheltuie peste 2.000 lei în vacanța de vară iar peste jumătate dintre respondenți, 53% mai precis, au afirmat că bugetul familiei alocat pentru călătoria din timpul verii depășește 3.000 lei, adică un salariu mediu net, din România.

Le plac călătoriile românilor? În mod definitiv DA! Doar 1% dintre respondenți au afirmat că nu își propun să călătorească în vara acestui an, fiind cel mai mic procent dintre cele 22 de naționalități care au participat la sondajul platformei momondo.ro. Datele au fost colectate într-un sondaj online, în ianuarie, în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Trecem și la viitor. De data aceasta, vola.ro, cel mai mare site de rezervări online de la noi, a creat un studiu cu ”Trendurile în călătoriile românilor din anul 2019”.

Cinci puncte rezumă trendurile acestui an:

2019 va fi primul an în care rezervările de bilete de avion vor fi făcute preponderent de pe mobil.

158 euro se așteaptă să fie prețul mediu al unui bilet de avion, cu 6 euro mai mult decât acum doi ani.

Se observă o tendință de a amâna achiziția biletelor de avion: deși românii își cumpără biletele de avion în medie cu 28 de zile înainte de călătorie, peste 35% dintre români preferă să își cumpere biletele de avion cu o săptămână înainte de plecare. Așa că în 2019 se așteaptă să crească piața last minute. Nu neapărat să vină și prețuri mai mici pe ultima sută de metri, cum toți amână rezervările pentru mai târziu.

88% este ținta plăților cu cardul pentru anul 2019 – în creștere

Iar pe final, așteptați-vă să interacționați mai mult cu roboții online. Din ce în ce mai multe platforme de travel apelează la chatbots care pot prelua cereri simultane încă de la primul contact, ușurând astfel comunicarea directă cu un consultant în funcție de cererea clienților. La nivel global, 30% dintre clienții de travel se așteaptă să găsească un chat live pe website, potrivit unui comunicat transmis Europa FM de vola.ro.

Și dacă am pomenit de website, pe europafm.ro am rezervat o destinație surpriză pentru această săptămână: România! Asta pentru că în această săptămână un nou clip de promovare a fost lansat de Ministerul Turismului, însă acesta este ușor eclipsat de un altul, de 5 minute, realizat în urmă cu doi ani de o persoană fizică, pasionată de călătorii și surprinderea lor în imagini.

Dunărea, Carpații, Marea Neagră, orașele cu locuri fascinante, oameni primitori și peisaje care par construite ca pentru un decor de film surprind esența unui Românii fascinante într-un clip de aproximativ cinci minute, realizat de Nelu Gheorghe și încărcat online sub titlul ”Descoperă România – Călătorește cu Mine”.