Confidenţialitate

Jurnalul Annei Frank, sub formă de bandă desenată

Jurnalul Annei Frank va fi publicat, în 50 de țări, pentru prima dată sub formă de bandă desenată.

Versiunea francofonă va fi lansată pe 4 octombrie, conform unei surse apropiate editurii Calmann-Levy, citate de AFP.

Jurnalul adolescentei evreice de origine germană refugiată la Amsterdam, care a murit de tifos, a fost editat în 1947. De atunci, este unul dintre cele mai vândute titluri din lume.

Romanul este opera scenaristului israelian Ari Folman, care a colaborat cu desenatorul David Polonsky.

Ari Folman spune despre roman că apare „într-o epocă în care nu mai există supraviețuitori ai Holocaustului pe planetă, niciun supraviețuitor care să istorisească această poveste. Este necesar să atingem și altă generație de cititori.”

Romanul nu reia în totalitate jurnalul, dar se regăsesc mai multe scrisori integrale adresate de Anne Frank prietenei ei imaginare, Kitty.

Alte pasaje, care nu sunt deschise decât în câteva rânduri, au fost amplificate.

Spre exemplu, perioadele de depresie și de deznădejde pe care le-a suferit tânăra sunt tratate de cele mai multe ori sub forma unor scene fantastice sau onirice.

În ansamblu, romanul grafic de 160 de pagini rămâne extrem de fidel textului original.

Anne Frank, născută pe 12 iunie 1929, a stat ascunsă timp de doi ani de teama deportării în lagăr, într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani.

Acolo a ținut un jurnal.

În 4 august 1944, Anne și ceilalți șapte locatari ai anexei au fost arestați și mai apoi deportați într-un lagăr de exterminare nazist.

Cu excepția lui Otto Frank, tatăl fetei, restul familiei a murit.

Anne și sora ei au murit de tifos la Berquen-Belsen.

Eliberat de lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei a publicat și a făcut cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale, iar originalul este expus în casa pe care familia o avea în Amsterdam