Confidenţialitate

Jurnalistă cu COVID-19, apel către autorități pentru a-și conduce mama pe ultimul drum

Jurnalista Loredana Chimoiu, corespondent de Dolj de peste 20 de ani pentru un post național de televiziune, face un apel la conducerea Comitetului Județean pentru Situatii de Urgentă să o lase, măcar preț de câteva minute, să asiste, de la distanță și echipată, la înmormântarea mamei sale.

Direcția Județeană de Sănătate Publică nu acceptă ca Loredana Chimoiu să iasă din izolare pentru a participa la înmormântarea mamei pentru că este pozitivă COVID-19.

Loredana Chimoiu a cerut autorităților locale să facă o excepție de la legea care spune că cei pozitivi nu au voie să iasă din izolare.

Loredana a fost depistată pozitiv acum o săptămână aproape, dar după cum mărturisește chiar ea pe contul său de Facebook, este asimptomatică.

A cerut Comitetului pentru Situatii de Urgentă să suspende, joi, pentru o jumătate de oră, decizia DSP de izolare a sa pentru a-și vedea mama pentru ultima data, chiar și de la distanță.

“Între mine și mama mea a existat o legatură puternică. Mama mea a luat virusul din spital, a murit pentru că în unitățile sanitare din Craiova nu sunt stabilite de către DSP circuite sigure, iar din cauza asta mor atât pacienți cât și cadre medicale. Este inuman sa nu mi se permită nici măcar sa-mi conduc mama pe ultimul drum”, scrie Loredana Chimoiu în cererea adresată autorităților.

A face o excepție în cazul său ar putea fi riscant, spune sociologul Gelu Duminică, pe care l-am întrebat dacă o asemenea excepție s-ar putea face totuși.

„Din păcate legea, oricât de dură este, este lege pentru toți. Înțeleg drama doamnei, însă legea e lege. (…) Binele comun primează în fața binelui privat”, a spus sociologul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Loredana roagă totuși autoritățile să-i accepte participarea la înmormântarea mamei, dat fiind că este asimptomatică, și promite că va sta în mașina sa, nu va coborâ din ea și va purta și combinezon.

Președinta Societății Naționale de Epidemiologie, medicul Doina Azoicăi, spune însă că la respectarea regulilor generale nu contează dacă un pozitiv e sau nu simtomatic:

„În acest timp, în care există niște reguli și care sunt stabilite și sunt general valabile pentru toată lumea trebuie respectate. Nu este stabilit gradul de periculozitate mai mare sau mai mic a asimptomaticilor versus simptomatici. Sunt studii care iau în vedere încărcătura virală, dar acest lucru nu putem să-l stabilim. În principiu, orice persoană este pozitivă, că e asimptomatică sau simptomatică, trebuie să fie considerată ca o persoană potențial contagioasă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nenumărați membri de familie și prieteni sunt privați zilnic în România de la ultimul și elementarul gest de consolare: posibilitatea de a-și lua rămas bun de la apropiații morți de COVID-19. Și asta pentru ca epidemia să nu se răspândească și mai mult.

  • Anca Grădinaru

Sursa foto: Facebook/Loredana Chimoiu