Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Vulcanii Noroioși din județul Buzău

Jurnalul de Bord de azi îl scriem din noroi. Dar nu din cel despre care se lăudau unii politicieni că ar fi scos România, ci dintr-unul care ar putea aduce un număr foarte mare de turiști în județul Buzău.

Da, este vorba despre Vulcanii Noroioși, un loc pe care puțini ajung să-l exploreze, asta și pentru că drumurile până acolo sunt greu accesibile. Pornim din orasul Buzău pe DN10, iar după aproximativ 17 km schimbăm direcția spre Berca. Indicatoarele rutiere sunt puține, așa că cel mai bine vă ghidați cu un GPS sau o aplicație pentru navigare pe telefonul mobil.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici reprezintă o arie protejată spectaculoasă.

Descoperiţi de un francez, Vulcanii Noroioşi au fost remarcaţi pentru prima dată în anul 1867, cu ocazia unor prospecţiuni petroliere. Zona nu are o istorie plină de întâmplări fericite și nici azi nu pare că ar fi o preocupare prea mare pentru a proteja și pune în valoare un peisaj natural spectaculos.

Dar, cu toate astea, merită să alocați câteva ore unei vizite aici. Mulți spun că lasă senzația unui peisaj selenar. Cum nu la fel de mulți au ajuns pe Lună, o să-i credem pe cuvânt și lăsăm imaginația să-și facă treaba…

În toată lumea exista în jur de 1100 de vulcani noroioși, iar cei mai mulți din Europa nu pot fi observați. Cea mai mare concentraţie de vulcani noroioşi (400) se găseşte în Azerbaijan şi în zona Mării Caspice, iar cel mai mare vulcan noroios se numeşte Lusi şi a erupt prima dată în 2006 în estul Insulei Java din Indonezia.

Așa că județul Buzău oferă o oportunitate deosebită celor pasionați de un fenomen special. Seamănă cu vulcanii aceia care împrăștie lavă, doar că au dimensiuni mai reduse și ”scuipă” apă amestecată cu argilă, antrenată de gazele din subsol. Apa și nămolul dau naștere în timp unor forme spectaculoase.

Ziceam un pic mai devreme de o asemănare cu un peisaj selenar. În 2009, în fotografiile pe care NASA le-a realizat cu ajutorul robotului spaţial 2001 Mars Odyssey, specialiştii au identificat pe Marte formaţiuni foarte asemănătoare vulcanilor noroioşi pământeni.

Dacă vedeți Vulcanii Noroioși, țineți cont că este un peisaj natural special și are nevoie de grija fiecăruia dintre noi. Accesul în rezervatia Vulcanii Noroiosi este permis zilnic, cu începere de la ora 8, până înainte de lăsarea întunericului. În perioadele cu umiditate mare, accesul este interzis