Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Tel Aviv, orașul care găzduiește Eurovision 2019

Jurnalul de Bord de azi îl scriem din orașul care găzduiește Eurovision 2019.

Cel mai mare concurs muzical televizat este ocazia perfectă de a descoperi cultura unei alte țări și un pretext perfect pentru a călători. Intențiile de călătorie ascund însă și încrederea pe care locuitorii unei țări o au în piesa care-i va reprezenta pe scena Eurovision.

Platforma Momondo a analizat datele și a văzut că deși România a ratat calificarea în finala Eurovision 2019, pentru al doilea an consecutiv, anul trecut mai mulți români au ținut să fie în Lisabona alături de artiși în perioada Eurovision decât de data aceasta în Tel Aviv. Mai precis e vorba de o scădere de 39% față de anul precedent.

Eurovision umflă însă și prețurile hotelurilor, așa că dacă nu sunteți neapărat fani Eurovision, puteți profita de informațiile pe care le aflați despre țara gazdă în timpul concursului și apoi să o explorați la un preț ceva mai decent. În medie, prețurile pentru cazare cresc în perioada Eurovision cu peste 20%.

Acum că trece Eurovision, să ne concentrăm pe Tel Aviv. O destinație accesibilă, pe care tot mai mulți români ajung să o viziteze. Cei mai mulți turiști încep explorarea orașului din centrul istoric Jaffa, pierzându-se printre aleile și străzile înguste și descoperind clădiri și biserici cu istoric bogat. Mâncărurile locale pot fi încercate din plin, iar plimbarea pe malul mării (plaja Tayelet este cea mai renumită) și relaxarea sub soare vor consuma o bună bucată din timpul petrecut aici.

Iubitorii de artă vor petrece multe ore în Tel Aviv Museum of Art, după care se vor întâlni cu toți ceilalți turiști (sau cel puțin așa va părea) într-una dintre piețele celebre (De exemplu, Neve Tzedek, Sarona, Carmel). Piața Carmel (Shuk Ha’Carmel) din Tel Aviv se află în topul celor mai bune piețe din lume. Merită măcar o plimbare, dar va fi greu să plecați cu mâna goală.

Dacă aglomerația devine prea obositoare, la 30 km nord de oraș se află plaja Netanya cu nisipuri aurii și multă liniște, ce se întinde pe aproximativ 10 km. Cafenelele și restaurantele sunt în apropiere, pentru îndepărtarea oricăror griji. Mergeți și în vechiul port arab Jaffa, unde aveți numeroase alte atracții turistice de descoperit.

Faceți neapărat o plimbare și pe bulevardul Rotschild, la nr. 16. Aici puteți vedea locul în care se anunța, pe 14 mai 1948, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Israelului: independența. Politicianul David Ben Gurion a fost cel care a marcat istoria acestui stat.

Pentru oricine călătorește în Israel e bine să ia în serios toate recomandările de securitate și să se pregătească pentru controale amănunțite, inclusiv la intrarea în magazine sau piețe.

Iar pentru cei care vor să meargă și pe urmele poveștilor din Biblie, din Tel Aviv se poate ajunge simplu cu autobuzul în Ierusalim sau îl alte orașe cu încărcătură istorică religioasă.

FOTO: Shai Pal / Unsplash