Confidenţialitate

Jurnal de bord: Reykjavík, capitala cea mai nordică din lume, la un pas de Cercul Polar

Chiar dacă ajungem acum foarte aproape de Cercul Polar, nu vă gândiți imediat la frig. Capitala Islandei, Reykjavík, știe să ofere și temperaturi prietenoase de vară, la fel de bine cum știe să vă ofere punctul de pornire spre ghețari și peisaje parcă desprinse din povești.

Încă nu a venit iarna, iar dacă vreți să explorați Islanda având temperaturi cu plus, șanse să prindeți Aurora Boreală, dar și să observați balenele în Oceanul Atlantic, acum este un bun moment.

În ciuda poziției sale în extremitatea nordică a Atlanticului, Reykjavík are o climă mult mai caldă decât majoritatea locurilor aflate la aceeași latitudine. Temperaturile medii din timpul iernii nu sunt mult mai mici decât cele din New York, de exemplu. Ceea ce accentuează însă senzația de frig este vântul, adesea puternic. Așa că împachetați haine groase.

Aburul izvoarelor fierbinți din regiune este cel care a dat numele orașului Reykjavík, cuvânt ce se poate traduce „Golful Fumurilor”. La hotel aveți șanse să vă faceți duș cu apă termală și vă prindeți rapid de acest aspect din cauza unui miros pronunțat de sulf.

Orașul în sine vă oferă străduțe pe care vă puteți plimba în siguranță la orice oră, câteva muzee destul de scumpe, dar fascinante, și este un bun punct de pornire în explorarea Islandei.

Puteți închiria o mașină pentru a urma drumul 1 – care practic înconjoară insula și vă ajută să treceți de la ghețari la cascade, vulcani și zone care pot ușor să devină decor de film. De altfel veți recunoaște multe zone din Islanda dacă ați urmărit serialul “Game of Thrones”.

O formă mai comodă de explorare a insulei sunt excursiile organizate de agențiile locale, însă pentru ele luați în calcul prețurile destul de consistente, mai ales dacă mergeți în familie. Puteți face economii în medie de 10% dacă rezervați online aceste excursii sau dacă alegeți să faceți cu aceeași companie mai multe tururi.

Nu evitați publicațiile gratuite din aeroport sau magazine. În ele veți găsi taloane de reduceri la excursii chiar și de 25%.

Vedeți prețurile din Islanda și mulțumiți mai târziu pentru acest pont…

De altfel și islandezii consideră țara foarte scumpă. Așa se face că barurile și restaurantele se umplu în intervalul Happy Hours. Au aplicații, dar și ziare care listează localurile în funcție de intervalele de reduceri, perioade în care puteți mânca și savura o băutură rece sau caldă la jumătate de preț.

Dacă vreți să faceți cumpărături în supermarketuri, încercați zona comercială din portul vechi din Reykjavík. Veți găsi aici produse cam la o treime din preț față de supermarketurile din centru.

Ca să aveți o panoramă superbă asupra capitalei, dați 8 euro pentru a urca în turnul catedralei, fiind cea mai înaltă construcție din oraș.

Luați în buzunar și două felii de pâine și mergeți lângă primărie la lacul unde sunt o mulțime de păsări prietenoase.

Un city-break vă ajunge să vedeți orașul și atracțiile lui, însă pentru a explora Islanda vă trebuie ceva mai mult de o săptămână.

Nu veți avea nevoie de cash pentru că peste tot puteți folosi cardul pentru plată.

Localnicii sunt prietenoși cu turiștii și o să vă înțelegeți ușor cu ei în limba engleză.

Islanda este o țără fascinantă, în orice anotimp, dar foarte scumpă. Țineți cont de acest amănunt, pentru a vă putea bucura cu adevărat de toate experiențele pe care vi le rezervă.