Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Malmö, al treilea oraș ca mărime din Suedia

Jurnalul de Bord îl scriem din al treilea oraș ca mărime din Suedia. Malmö este centrul economic și cultural al Suediei de Sud, o oază verde și o destinație excelentă pentru un city break. În plus, se poate ajunge ușor de aici în Danemarca, orașul fiind legat de Copenhaga prin Podul Øresund, cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa.

Bine de reținut totuși, că la trecerea din Danemarca în Suedia și invers treceți printr-un control vamal unde buletinul românesc pare SF și pentru a evita întrebări mai multe decât ar fi necesar e recomandabil să aveți un pașaport.

Muzeele au prețuri modice de intrare și sunt spectaculoase. Cel mai impresionant este cel tehnic, închis în prezent pentru reamenajare, urmând să fie redeschis în luna septembrie.
Foarte multă verdeață, oameni relaxați și totul creat parcă să impresioneze ca într-un celebru magazin de mobilă suedez.

Prețurile sunt mari. De la magneți și apă, până la mâncare, Malmo nu e o experiență low cost, dar comparabil cu vecinii din Danemarca, aici pare ceva mai accesibil. De altfel, în regiunea nordică sunt curse low cost care să vă aducă, însă economiile se opresc din momentul în care ați coborât din avion.

Simbolul orașului este Turning Torso (Turnul Răsucit), cea mai înaltă clădire din oraș, vizibilă aproape din orice punct.

Este și cea mai înaltă clădire din peninsula Scandinavă, operă a unui architect spaniol. Cele nouă segmente ale clădirii, înglobând 54 de etaje, adăpostesc în partea inferioară birouri, iar în partea superioară 147 de apartamente ultraexclusiviste.

Nu ratați o vizită la Biserica Sf. Petru, cea mai veche clădire Art Nouveau din Malmö. Actuala clădire datează din sec. XIV, dar se presupune că ea înlocuieşte o alta şi mai veche, închinată Sf. Nicolae. Din faţa Bisericii Sankt Petri se ajunge în Stortorget – Piaţa centrală în mijlocul căreia tronează statuia ecvestră a lui Karl X Gustav, regele Suediei, cel care a cucerit Skåneland deţinut până în 1658 de danezi. În zonă veți vedea și frumoasa clădire a primăriei.

Malmöhus, cel mai mare castel din Scandinavia, găzduieşte Malmö Museer. Intarea are un preț modic și vă deschide accesul la mai multe expoziții, un acvariu foarte interesant, un muzeu de științe naturale, dar și câteva colecții tematice. Îl identificați ușor după turnul roșu.

În două zile ați cam terminat de marcat atracțiile turistice din Malmo, așa că nu ar strica să luați autobuzul (mai ieftin considerabil față de tren, dar mai lent) și să mergeți în Copenhaga. Ca un sfat, testat pe propriile buzunare, ar putea fi considerabil mai ieftin să vă luați cazare în Malmo și de aici să dați o fugă în Copenhaga, decât invers.

Un ghid util de călătorie în Suedia de Sud găsiți aici https://visitskane.com