Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Madeira, paradisul din Atlanticul de Nord

Jurnalul de Bord vă poartă azi într-un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord. Sunt în jur de 11 grade acum acolo și chiar dacă nu e vremea de plajă, condițiile sunt ideale pentru a explora Madeira.

Nu este un loc atât de popular printre români, iar acum probabil va fi și mai puțin explorat, ținând cont că TAP Air Portugal s-a retras din țara noastră iar pentru zbor cel mai probabil va trebui să combinați cel puțin două curse. Dar merită efortul!

Vă așteaptă o insulă vulcanică de 50 de kilometri în lungime şi 20 în lăţime, cu stânci care se prăvălesc în mare, stropite din belşug de o vegetaţie subtropicală.

Pornim explorarea din Funchal, capitala Madeira, un oraș cu puțin peste 100.000 de locuitori unde vă vor cuceri localnicii, vinurile și mai ales preparatele din pește. Neapărat încercați un ton sau un pește espada pane, dar și espetada – carne de vită pe băț de fier.

Piața de pește proapăt este fascinantă, dacă puteți să treceți peste mirosul ei pătrunzător.

Au o bucătărie excelentă, se mănâncă multă carne de vită și mult pește și o să vă surprindă aspectul străduțelor, încărcate de plante. Este un paradis verde! Iar în piețele locale puteți încerca fructe proaspte pentru care cel mai probabil va fi nevoie de Google ca să știți ce-i cu ele.

Dacă sunteți în Funchal, trăiți o experiență unică – o cursă cu sania pe străzi. Fără zăpadă!

Coborârea unică a dealului Monte cu sănii din lemn, trase și manevrate de 2 oameni îmbrăcați ca și cum ar fi gondolieri merită fiecare euro. În plus, la sosire vă puteți alege și cu fotografii suvenir cu fețele pe care le-ați făcut la coborârea în viteză a dealului abrupt, mai ales în curbele strânse.

Saniile din Funchal au o tradiție de aproape două secole și inițial erau folosite de locuitorii de pe Monte să ajungă repede și usor în Funchal, aflat la baza dealului și la buza apei. Între timp, obiceiul s-a păstrat doar pentru scopuri turistice.

Iar dacă sunteți pasionați de istorie, vă puteți urca la bordul unui vas-replică după corabia lui Cristofor Columb.

În schimbul a 30 de euro vă așteaptă 3 ore de plimbare în care sunt mari șanse să prindeți delfini, broaște-testoase, dar și balene.

Arhipelagul portughez din Oceanul Atlantic se compune din Insulele Madeira, Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas). Alături de Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice) acestea formează Regiunea Autonomă Madeira, având capitala la Funchal.