IGSU: Care este cauza incendiilor din locuințe

Jumătate dintre incendiile  produse în ultimii cinci ani, în locuințele din România sunt cauzate de coşuri de fum sau de instalații electrice improvizate și  defecte.

Potrivit bilanțului inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aproape 200 de ersoane au murit în ultimii 5 ani, din cauza incendiilor din case.

 

Peste 31.100 de incendii s-au produs în locuinţe în ultimii cinci ani, dintre care aproximativ 35 la sută au fost cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. În 23 la sută dintre cazuri de vină sunt  instalaţiile electrice defecte sau improvizate.

În urma acestor incendii, aproximativ 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa.  Judeţele cu cele mai multe incendii – peste 1.000 – sunt Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ şi Prahova.

Cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă spun că o persoană în vârstă din mediul rural este foarte greu de convins să îşi cureţe coşurile, pentru că în general oamenii se gândesc că <<merge şi aşa>>, dacă nu au pățit până acum nimic grav. Specialiștii au și câteva sfaturi:

„Este foarte important nu doar să curăţăm coşurile de fum, ci să le şi verificăm, pentru a nu ne intoxica cu monoxid de carbon.

De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei și trebuie supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Montați detectoare de gaz și de incendiu, iar lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice, să fie făcute doar cu personal autorizat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS