Jumatate dintre banci, nevoite sa isi sanctioneze angajatii pentru fapte de coruptie

Raportul a fost realizat de compania de consultanta Ernst&Young

În cazul companiilor de servicii financiare, posibilitatea de acționa atunci când suspectează ilegalități e mai mare decât în alte sectoare.

La sondaj, au participat aproape 3500 de angajați ai marilor companii din 36 de țări europene, din Orientul Mijlociu, India și Africa.

70 la sută dintre persoanele intervievate au declarat că banca pentru care lucrează are în regulament sancțiuni clare în cazul în care cineva încalcă reglementările privind spălarea de bani. De altfel, jumătate dintre instituțiile financiare au fost nevoite să-și sancționeze angajații care au comis fapte de corupție – scrie Bloomberg.

O bancă din Marea Britanie a plătit o amendă de peste 650 de milioane de dolari în Statele Unite, pe motiv că ar fi facilitat spălarea de bani în Iran.

Un alt grup bancar britanic, a fost sancționat anul trecut, tot în Statele Unite și tot pentru spălare de bani cu aproape 2 miliarde de dolari. Instituția le-ar fi oferit grupărilor teroriste și cartelurilor de droguri acces la sistemul financiar american.