Julian Assange va parasi in curand ambasada Ecuadorului la Londra

Fondatorul site-ului WikiLeaks este refugiat aici de mai bine de doi ani.

Într-o conferință de presă, Julian Assange, a spus că va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra, fără să ofere detalii despre momentul exact și modul în care se va dersfășura plecarea sa.

Fondatorul WikiLeaks a adăugat că plecarea sa nu are legătură cu ‘motivele invocate de tabloidul The Sun și de postul de televiziune Sky News, potrivit cărora ar avea probleme de sănătate.

Jurnaliștii au afirmat că australianul de 43 de ani are probleme pulmonare, dar suferă şi de afecțiuni cardiace și ar putea părăsi ambasada, unde beneficiază de protecţie diplomatică.

La rândul său, ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino, a spus că este timpul să se pună capăt acestei situații.

Oficialul a sugerat lansarea unei campanii internaţionale pentru ‘eliberarea’ fondatorului WikiLeaks.

Julian Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Marea Britanie în urmă cu 26 de luni, evitând astfel punerea în aplicare a unui mandat european de arestare.

Assange neagă în continuare acuzaţiile de agresiuni sexuale formulate împotriva sa de două tinere suedeze şi se teme că, dacă se va preda justiţiei suedeze, va fi extrădat în Statele Unite, pentru a răspunde la acuzaţiile legate de publicarea, de către site-ul său, a sute de mii de documente secrete ale administraţiei şi armatei americane.