Judetul Arad, fruntas la tranzactiile cu terenuri agricole

Cei de la direcţia agricolă spun că fac faţă cu greu volumului mare de muncă pentru că trebuie să acorde avizele de vânzare.

Tranzacţiile cu terenuri arabile au explodat în Arad, judeţ care se aFlă pe primul loc în ţară la tranzacţiile cu terenuri agricole.

Cei de la direcţia agricolă spun că fac faţă cu greu volumului mare de muncă pentru că trebuie să acorde avizele de vânzare.

9 oameni lucrează în acest departament, şi tot fac faţă cu greu cererilor multe, spune directorul Direcţiei Agriculture Arad, Ioan Martin.

O posibilă explicaţie ar fi legea care încurajează agricultorii să lucreze suprafeţe mari, compacte, astfel că proprietarii vând şi cumpără pentru a se uni.

În primele 2 luni şi jumătate din acest an au fost aproape atâtea tranzacţii cât tot anul trecut.

În 2014, la direcţia agricolă au Fost înregistrate peste 3300 dosare, iar de la 1 ianuarie până în acest moment, au Fost aproximativ 3000.

În acest an au În total este vorba despre 3200 de ha tranzacţonate, iar străinii au achiziţionat 1200 dintre acestea, deci mai mult de o treime.

Preţurile sunt cuprinse între 2000 de euro per ha, în zona de deal, şi 6000 de euro în zona de câmpie.

În unele cazuri, preţurile au fost mult mai mari… de exemplu, o companie a cumpărat, anul trecut, în zona localităţii Şimand, în jur de 300 de ha compacte cu un preţ mediu de 9800 de euro per ha, pământul fiind consideat foarte fertil.

Cetăţenii străini controlează aproximativ 45 mii de ha de terenuri lucrate, adică peste 12 la sută din total.

Din cele 45 mii de ha, străinii deţin circa 20 mii de ha. În topul proprietarilor conduc italienii, austriecii şi germanii.