Confidenţialitate

Judecătorul Cristi Danileț: Motivarea Curții Constituționale în cazul cuplului gay Coman-Hamilton deschide calea reglementării parteneriatului civil între persoanele de același sex

Cu o săptămână înainte de referendumul pentru familia tradițională, motivarea Curții Constituționale în cazul cuplului gay Coman-Hamilton deschide calea reglementării parteneriatului civil între persoanele de același sex.

„Aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României.

Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, se arată în motivarea CCR de azi a deciziei în cazul cuplului Coman-Hamilton. Cei doi bărbați cereau recunoașterea căsătoriei lor pentru ca americanul să primească drept de reședință în România. Ei s-au adresat prima dată justiției în anul 2016. Decizia în acest caz a fost amânată în mai multe rânduri de Curtea Constituțională.

Judecătorul Cristi Danileț:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lângă cele treisprezece state membre UE care au legalizat căsătoria între persoane de același sex, alte nouă state membre recunosc parteneriatul civil in cazul cuplurilor de același sex.

În afara României, doar 4 state membre UE nu oferă nicio formă de recunoaștere oficială și juridică a relațiilor de cuplu stabilite între persoane de același sex.