Confidenţialitate

Judecătorul Cristi Danileț, după a doua excludere din magistratură: „Decizia e halucinantă, pe lângă lege, am deranjat la un moment” | AUDIO

Exclus pentru a doua oară din magistratură pe motiv că a făcut politică, judecătorul Cristi Danileț spune că decizia Consiliului Superior al Magistraturii este halucinantă și o va contesta la Înalta Curte.

Judecătorul a explicat la Europa FM că nu face parte din nicio formațiune politică, este doar membru în două organizații non-guvernamentale. El amintește că în afară de partide și alianțe politice, sunt considerate formațiuni politice doar  ONG-urile ce aparțin minorităților naționale care participă la alegeri:

„Fac parte de câțiva ani din două ONG-uri cu care milităm pentru educația juridică și civică a cetățenilor, nu dintr-un partid, nu dintr-o formațiune politică. Aceste ONG-uri, la un moment dat au semnat niște comunicate de presă prin care criticau sau lăudau autoritățile statetului. Aceste atitudini au fost interpretate de către CSM ca fiind manifestări politice. Dacă faci parte dintr-un ONG care are atitudine civică și critică sau laduă puterea de stat, nu înseamnă că acel ONG devine formațiune politică. Decizia este halucinantă, pe lângă lege și încalcă o decizie a Curții Constituționale, este evident că o voi contesta.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorul Cristi Danileț este suspendat de 6 luni din funcție: nu mai poate intra în sale de judecată, nu mai are acces la dosarele sale și nu are niciun venit.

În decembrie, a fost exclus din magistratură pentru că a postat pe Tik Tok două filmulețe din viața privată.

Spune că nu a putut contesta decizia pentru că nici până acum nu a primit de la CSM motivarea deciziei:

„Oamenii aceștia încalcă legea nemotivând în 20 de zile, mă țin suspendat din funcție de 6 luni și mă judecă în continuare pentru alte acțiuni cu tot felul de lucruri inventate, unde este clar că de fapt am deranjat la un anumit moment. Voi aștepta cele 20 de zile legale, după care, în a 21-a zi, voi face memorii, cereri și plângeri la toate organismele naționale, internaționale, inclusiv la Parchet dacă acest termen nu se respectă. De data asta nu mai pot aștepta pentru că în joc nu este doar supraviețuirea mea, ci și a familiei mele. Am membri care depind de mine, de întreținerea mea și eu trăiesc în perioada asta doar din cheta adunată de judecători în fiecare lună pentru a mă descurca.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorul Cristi Danileț a amintit că a ajuns să fie sancționat după ce a organizat proteste ale magistraților în perioada 2017-2018 și a criticat modificările aduse legilor justiției. Iar în situația sa, ar fi și alți judecători din marile orașe ale țării:

„Am organizat procesele magistraților din perioada 2017-2018 din fața tribunalelor, am fost unul dintre liderii de atunci, am făcut parte dintr-o delegație de 30 de magistrați care au plecat la Bruxelles să se plângă autorităților europene despre modificările care se intenționează la legile justiției, am criticat acele modificări legislative și sigur că lucrul ăsta a deranjat anumite facțiuni din justiție. Nu doar eu am acțiuni și sunt sancționat, mai sunt și alți magistrați cu acțiuni în spate doar că eu am fost primul și cel mai vizibil.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă după ce va contesta decizia CSM la Înalta Curte nu va obține câștig de cauză, judecătorul Cristi Danileț spune că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului.

Citește și: Comisia Europeană, despre sancționarea magistratului Danileț: „Asigurarea independenţei judecătorilor este o obligaţie a statelor membre” | AUDIO

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu