Judecatorul CCR Toni Grebla, acuzat ca ar fi primit mita de la finul sau

Fostul social-democrat ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism şi două rochii pentru soţia sa.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat că ar fi primit mită de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, un autoturism de lux, 2 rochii de damă, 150 de mii de capse și 6 capsatoare pentru a le folosi ca material electoral în campania din 2012.

În schimb, Toni Greblă ar fi intervenit în sprijinul firmelor afaceristului.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, până în decembrie 2013, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională.

‘Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)’, potrivit documentelor obținute de Mediafax.

Judecătorul Curţii Constituţionale a fost adus de cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă.

La ieşirea de la DNA, acesta a spus că nu a dat nicio declaraţie în fața procurorilor şi că faptele de care este acuzat nu au nicio legătură cu activitatea sa la CCR, precizând că mai împrumuta o maşină de la Ion Bîrcină, dar ‘era în familie’.

Toni Greblă a adăugat că procurorii l-au ridicat de la apartamentul în care locuiește.

‘Nu am făcut niciodată afaceri, din 22 decembrie până în prezent, nu am acțiuni la societăți comerciale. Ceea ce se susține nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituțională. Imaginea mi-o periclitează, de aceea mă și deranjează foarte mult’, a mai spus Toni Greblă, citat de Mediafax.

Întrebat dacă a primit rochii pentru soţia sa, precum şi alte foloase necuvenite, Toni Greblă a spus că nu a primit nimic şi că el nu a făcut afaceri.

Pe de altă parte, surse judiciare susțin că procurorii ar fi descoperit că Toni Greblă ar fi exercitat, prin interpuși, mai multe activități comerciale.

Între altele, în perioada în care a fost senator ar fi condus și o fermă de struți din județul Gorj.

Întrebat despre ferma de struţi, judecătorul a spus că este ‘o gospodărie ţărănească’, în care sunt şi şapte struţi, dar nu este a sa. El precizează că nu încasează niciun ban de la această crescătorie: ‘De la şapte struţi, te costă mai mult întreţinerea decât venitul, astfel că ce venit să-ţi dea şapte struţi?’, a spus Toni Greblă.

La DNA urmează să fie adus şi finul acestuia, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influenţă.