Confidenţialitate

Judecător CCR despre abuzul în serviciu: Nu știu cum voi vota

Curtea Constituțională este așteptată să decidă astăzi dacă dezincriminează sau nu infracțiunea de abuz în serviciu. Va fi o decizie foarte importantă, având în vedere că foarte mulți parlamentari, aleși locali (primari, consilieri locali și județeani), dar și alți funcționari publici sunt acuzați de procurori de abuz în serviciu.

Mulți dintre ei chiar sunt trimiși în judecată. În cazul în care infracțiunea de abuz în serviciu va fi dezincriminată, toți inculpații vor scăpa de dosare.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, afirma recent că aproxmativ 3.200 de dosare instrumentate de DNA vor fi închise dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat. Prejudiciile din aceste dosare se ridică la peste 600 de milioane de euro.

Înainte de începerea ședinței Curții Constituționale, judecătorul Petre Lăzăroiu a declarat că nu a simțit nicio presiune din partea nimănui atunci când a venit vorba de dezincriminarea abuzului în serviciu.

Petre Lăzăroiu a mai adăugat că nu știe dacă judecătorii Curții vor lua o decizie astăzi sau aceștia vor amâna din nou pronunțarea. Judecătorul a mai declarat că atât el, cât și ceilalți colegi mai au nevoie de deliberări pentru a se lămuri asupra acestei probleme.

”Pe mine n-are nicio presiune nimeni și nu cred că și pe colegii mei, dar nu cred că asta-i problema. Noi ne vedem de treabă”, a mai declarat Petre Lăzăroiu, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă discuțiile publice despre abuzul în serviciu au pus presiune pe judecătorii Curții.

Petre Lăzăroiu a evitat să vorbească despre definiția abuzului în serviciu din Codul Penal, dar a afirmat că ”e o chestiune de politică penală. Fiecare stat își face propria politică penală”.

 

Nu de aceeași părere pare a fi și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Întrebat dacă este decis în privința votului, Augustin Zegrean a spus: ”Mi-e clar demult.”

 

Augustin Zegrean a mai spus că judecătorii Curții ar trebui să se pronunțe în această după-amiază asupra excepției de neconstituționalitate a abuzului în serviciu.

Excepțiile de neconstituționalitate a infracțiunii de abuz în serviciu au fost ridicate, între alții, de fosta șefă a DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată, inclusiv pentru abuz în serviciu.